KRÓL MOCZNIK

KRÓL MOCZNIK
Czerwiec 7, 2019 admin

Od samego początku tworzenia receptury kremu nawilżającego moje rozpiski zawierały notatkę: „mocznik – na pewno!”. Mocznik – przez wielu ceniony, przez niewielu wyśmiany z powodu nazwy. No bo oczywiście część osób kojarzy słowa mocznik i jego nomenklaturę INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) – czyli urea ze słowami mocz lub uryna. Czy zasadnie? Tak i nie. Przez lata niezbyt trafna nazwa zniechęcała kosmetologów do szerszego wykorzystania mocznika w kosmetyce. Nazwa ”mocznik” jest określeniem potocznym. Jest on wytwarzany w pełni biotechnologicznie, bez związku z naszymi płynami ustrojowymi. Dla chemików i kosmetologów jest to diamid kwasu węglowego, czyli karbamid. Pierwszy krem z dodatkiem mocznika powstał dopiero w 1943 roku. Dziś substancja ta wykorzystywana jest na szeroką skalę, zarówno w kosmetykach przeznaczonych do codziennego użytku, takich jak nasz hipoalergiczny krem z mocznikiem 10%.

JAK DZIAŁA MOCZNIK?
• pochłania wilgoć i zatrzymuje cząsteczki wody w skórze,
• działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie,
• likwiduje świąd i uczucie napięcia skóry,
• likwiduje rogowacenia,
• zwiększa poziom lipidów,
• łagodzi podrażnienia,
• nieweuje blizny,
• przyspiesza regenerację skóry,
• wzmacnia elastyczność warstwy rogowej naskórka,
• odbudowuje warstwę ochronną skóry,
• zmiękcza skórę, umożliwiając wnikanie innych składników aktywnych zawartych w kosmetykach.

MOCZNIK BIOTECHNOLOGICZNY – JAK POZYSKUJEMY GO DO CELÓW KOSMETYCZNYCH?
Do celów kosmetycznych wykorzystuje się odpowiednik mocznika, nietoksyczny i niealergizujący karbamid. Wytwarza się go biotechnologicznie w laboratoriach. W kremach i lekach z mocznikiem nie znajdziesz substancji odzyskanej z ludzkiego czy zwierzęcego moczu. Nie musisz się tego obawiać.

CO TO JEST MOCZNIK NATURALNY?
Naturalny mocznik jest związkiem chemicznym, który w naturalny sposób powstaje w Twoim organizmie. Jest produktem ostatecznego rozpadu Twoich białek. Naturalnie wydalasz go wraz z moczem i potem. Jest i będzie w Tobie i jest bardzo potrzebny. Choć kojarzy się z nieprzyjemnym zapachem , tak naprawdę jest bezwonnym i bezbarwnym kryształkiem.
Zupełnie naturalnie znajduje się zawsze w Twojej skórze, gdzie jest jednym z głównych składników NMF, czyli naturalnego czynnika nawilżającego. Jego ilość w NMF wynosi około 7 proc., ale wraz z wiekiem obniża się – u kobiety po 70-tce mocznika jest niemal osiem razy mniej niż u trzydziestolatki.

MOCZNIK – KRÓL HUMEKTANTÓW (substancji o dużej zdolności pochłaniania wody)
Pierwszy krem z mocznikiem powstał w 1943 roku. Od tamtego czasu przeszedł niezliczoną ilość badań nad jego właściwościami i bezpieczeństwem w stosowaniu. W konsekwencji został również uznany za surowiec, z którego my, producenci naturalnych kosmetyków, możemy korzystać recepturując nasze produkty. Ale do rzeczy. Mówiąc w wielkim uproszczeniu – mocznik działa na zasadzie gąbki – pochłania i zatrzymuje wodę w nawet najgłębszych warstwach skóry. Uznaje się go za jeden z najlepszych znanych kosmetologii humektantów.
Mocznik w stężeniu 10% czyli takim jak w naszym hipoalergicznym kremie z mocznikiem 10% silnie nawilża. Przyciąga cząsteczki wody i zatrzymuje je w skórze. Nasza keratyna może wiązać więcej wody w obecności mocznika niż bez niego. Mocznik w kosmetyce stosuje się najczęściej do skóry suchej i bardzo suchej. Doskonale sprawdza się w pielęgnacji skóry dojrzałej, której poziom nawilżenia bywa bardzo niski, a czego konsekwencją jest pogłębianie się zmarszczek. Jest także złotym środkiem w podstawowej pielęgnacji skóry atopowej, objętej egzemą lub łuszczycą. Co zaskakujące mocznik znany jest również ze swoich działań przeciwbakteryjnych i przeciwświądowych. Jego aktywność przeciwzapalna pomaga w walce z trądzikiem.

Jak widzicie mocznik ma bardzo wszechstronne działanie, a jego popularność jedynie w kremach do stóp (szczególnie w Polsce) jest dla niego co najmniej krzywdząca i tworząca stereotyp.

Co również ciekawe to mocznik tak wiąże wodę, że staje się ona mniej dostępna dla drobnoustrojów, dlatego też kosmetyki z mocznikiem mogą zawierać mniej konserwantów!

STĘŻENIE MOCZNIKA ŚWIEDCZY O JEGO WŁAŚCIWOŚCIACH
2 proc. – pobudza regenerację naskórka, ponieważ przyspiesza podziały komórek w warstwie ziarnistej skóry
3-10 proc. – nawilża i zmiękcza, zwiększając ilość wody w warstwie rogowej naskórka
10 proc. – ma najwyższe działanie nawilżające oraz działanie przeciwbakteryjne
10-30 proc. – rozrywa wiązania wodorowe keratyny, zmiękcza skórę i zwiększa jej przepuszczalność, ułatwiając wnikanie w głąb skóry substancji aktywnych kosmetyków albo leków

W naszym hipoalergicznym kremie z mocznikiem 10% mocznik celowo występuje w stężeniu 10% ponieważ chciałam uzyskać najwyższe działanie nawilżające oraz zmiękczenie skóry, tak aby była bardziej przepuszczalna i wchłaniała więcej pielęgnujących substancji aktywnych

30-40 proc. – osiąga właściwości złuszczające skórę
40-50 proc. i więcej – osiąga silne właściwości złuszczające

 

_____________________
Żródła:

Biotechnologia.pl_29.08.2013
Mężyńska I: Nawilżające i keratolityczne działanie mocznika. Cosmetology Today, 2010.

0 komentarzy

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*