ALANTOINA – Allantoin

Działa regenerująco, ułatwia gojenie i odnowę uszkodzonego naskórka. Zmniejsza pieczenie, łagodzi zaczerwienienie wrażliwej skóry. Ma także działanie nawilżające, wygładza
i zmiękcza skórę. Alantoina naturalnie występuje w kiełkach zbóż, łupinach kasztanów, korzeniu żywokostu, jednak z uwagi na duże zapotrzebowanie na tą substancję wytwarzana jest przede wszystkim syntetycznie. Taki rodzaj alantoiny zastosowany został w naszym kremie.

 

ISOSTEARYL ISOSTEARATE 

To składnik kosmetyczny o wybitnych właściwościach emoliencyjnych. Otrzymywany jest z surowców naturalnych. Ma bardzo dobre właściwości nawilżające i zmiękczające. Emolient ten wykorzystuje mechanizm nazywany „wewnętrzną okluzją”. Pozwala skórze na utrzymanie w sposób naturalny optymalnego poziomu nawilżenia, bez konieczności zastosowania grubej zewnętrznej warstwy okluzyjnej kosmetyku.

 

 KURKUMINA – Curcuma Longa Root Extract

Kurkumina to naturalny ekstrakt z kurkumy. Jest wspaniałym składnikiem. Działa przeciwutleniająco, co jest istotne gdyż „wymiata” z tkanek wolne rodniki odpowiedzialne za powstawanie tzw. chorób cywilizacyjnych, działa przeciwzapalnie, przeciwdziała zlepianiu się płytek krwi, co wpływa na poprawę wnikania w tkanki skóry substancji o działaniu przeciwzapalnym.
W tradycyjnej chińskiej i ajurwedyjskiej medycynie, liczącej sobie tysiące lat, kurkumę wykorzystywano do terapii wielu różnych zapaleń wewnętrznych i zewnętrznych, chorobach skóry m. in. łuszczycy. Kurkumina wytwarzana jest z korzenia kurkumy w oparciu o proces destylacji molekularnej. Metoda ta pozwala zatrzymać w oleju korzystne turmerony. W zastosowanym przez nas preparacie jest aż 65%. Poprawiają one wchłanialność kurkuminy i pozostałych składników odżywczych.

 

 MASŁO KAKAOWE – Theobroma Cacao (Cocoa) Seed Butter

Wykazuje całkowitą biozgodność ze skórą i nie powoduje uczuleń. Delikatnie natłuszcza, zmiękcza i uelastycznia naskórek oraz zapobiega utracie wody. Masło kakaowe zaliczane jest do naturalnych filtrów promieniochronnych chroniących skórę przed działaniem promieni UV i opóźniających procesy jej starzenia. Jest jadalne.
Masło kakaowe to stały tłuszcz roślinny otrzymywany z nasion dojrzałych owoców kakaowca właściwego, stanowiący około 50% suchej masy nasion. W celu uzyskania masła kakaowego ścina się dojrzałe owoce kakaowca, a wydobyte ziarna, po ich oczyszczeniu, poddaje się wytłaczaniu na ciepło. Pozostałość, tak zwany kuch kakaowy, wykorzystywany jest do produkcji proszku kakaowego. Substancje aktywne: nienasycone i nasycone kwasy tłuszczowe: olejowy, stearynowy, palmitynowy; polifenole.

 

MASŁO SHEA – Butyrospermum Parkii Butter

Działa zmiękczająco, natłuszczająco i regenerująco. Dzięki wysokiej zawartości fitosteroli i witaminy E zapobiega łuszczeniu się skóry oraz naturalnie chroni skórę przed działaniem promieni UV. Wygładza skórę, rewitalizuje i opóźnia proces jej starzenia. Wykazuje działanie przeciwobrzękowe, przeciwzapalne i antybakteryjne, dlatego jest odpowiednie nawet dla skóry z niedoskonałościami. Pobudza krążenie krwi, przyspiesza gojenie się ran, łagodzi podrażnienia i oparzenia.
Masło shea, zwane również masłem karité, jest aromatycznym tłuszczem otrzymywanym z nasion drzewa masłowego. Drzewo występuje naturalnie na obszarze suchej afrykańskiej sawanny od Senegalu po Etiopię i dorasta do 15m wysokości. Drzewo owocuje obficie, raz w roku i może żyć do 300 lat. Substancje aktywne: Kwasy tłuszczowe nasycone: kwas palmitynowy i stearynowy, Kwasy tłuszczowe nienasycone: kwas oleinowy i linolowy, Polifenole: kwas galusowy, gallataniny, kwercetyne, kwas trans cynamonowy – naturalny filtr UV, witamina A i E i witamina F.

 

MOCZNIK – Urea

Działa zmiękczająco tj. rozmiękcza keratynę warstwy rogowej naskórka. Działa również przeciwświądowo. Jest hygroskopijny czyli przyciąga wodę i nie pozwala jej wyparować, dzięki czemu działa intensywnie nawilżająco. Mocznik powoduje, że skóra jest gładka i jędrna. W koncentracjach do 2% przyspiesza podział komórek warstwy ziarnistej skóry, a tym samym jej regenerację. W wyższych koncentracjach 5-10% wykorzystuje się go w terapii łuszczycy i dermatoz.

 

OLEJEK GERANIOWY – Pelargonium Graveolens Oli

Naturalny olejek geraniowy pachnie intensywnie kwiatowo-ziołowo, z nutą różaną. Dzięki właściwościom antyseptycznym i ściągającym oraz właściwościom wzmacniającym tkankę łączną skóry sprzyja gojeniu się ran, łagodzi stany zapalne, egzemę, pielęgnuje blizny.

 

OLEJ KOKOSOWY – Cocos Nucifera Oli

Ma silne właściwości nawilżające jest więc idealny dla przesuszonej skóry. Wspomaga pielęgnację skóry atopowej i dotkniętej łuszczycą – nawilża ją, natłuszcza, zapobiega nadkażeniom bakteryjnym. Dodatkowo łagodzi stany zapalne i podrażnienia. Wzmacnia barierę lipidową naskórka. Doskonale łagodzi poparzenia słoneczne. Jest jadalny.
Otrzymuje się go z kopry, czyli twardego miąższu orzechów palmy kokosowej, która najpierw zostaje rozgrzana, a potem przepuszczona przez prasę. Substancje aktywne: nasycone kwasy tłuszczowe – m.in. laurynowy, palimitynowy, kaprylowy i stearynowy. Zawiera również kwasy nienasycone -oleinowy z grupy Omega-9 i linolowy z grupy Omega-6.

 

OLEJEK LAWENDOWY – Lavendula Angustifolia Oli

Właściwości olejku, na które zwracamy uwagę w naszych kosmetykach, to działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne. Olejek działa łagodząco w leczeniu łuszczycy, owrzodzeń i stanów zapalnych skóry. Wspomaga gojenie się ran, oraz redukuje obrzęki.
Olejek lawendowy znany jest przede wszystkim ze swoich właściwości regulujących działanie centralnego układu nerwowego. Stosuje się go w stanach rozdrażnienia, działa odprężająco i kojąco. Oprócz migdałowo-marcepanowego naturalnego zapachu oleju z pestek śliwki, nadaje dodatkowo naszemu kremowi olejowemu orzeźwiający, lawendowy zapach.

 

OLEJ Z NASION CZARNEJ PORZECZKI – Ribes Nigrum Seed Oil

Działa przeciwzapalnie, antyalergicznie i gojąco. Zmniejsza podrażnienie i zaczerwienienie skóry. Wzmacnia barierę lipidową naskórka, nawilża, uelastycznia , regeneruje. Wzmacnia naczynka krwionośne. Poprawia stan skóry zniszczonej, wykazuje także działanie przeciwzmarszczkowe. Jego stosowanie jest nieocenione w leczeniu wszelkiego typu podrażnień skóry, atopowym zapaleniu, egzemy, łuszczycy, świerzbiączce. Jest jadalny.
Olej jest wytwarzany z owoców krzewu z rodziny agrestowatych, typowego dla klimatu umiarkowanego Europy i Azji. Krzew jest doskonale znany w Polsce, uprawiany w wielu polskich ogrodach. Nierafinowany olej z czarnej porzeczki uzyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno nasion pochodzących z owoców. Substancje aktywne: nienasycone i nasycone kwasy tłuszczowe: linolowy, alfa-linolenowy, gamma-linolenowy, palmitynowy, stearynowy, stearydynowy; fitosterole; witamina E.

 

OLIWA Z OLIWEK (TŁOCZONA NA ZIMNO) – Olea Europeae (Olive) Fruit Oli

Działa kojąco, łagodząco, wzmacnia naturalną odporność skóry, likwiduje jej szorstkość. Stosuje się ją w leczeniu stanów zapalnych skóry. Zapewnia minimalizację nadmiernego rogowacenia naskórka, oraz wspomaga regulację gruczołów łojowych. Oliwa zmiękcza skórę, natłuszcza ją, oraz przywraca właściwy skład sebum. Pielęgnuje cery najbardziej wymagające, atopowe, alergiczne, nadwrażliwe. Jest jadalna.
Pozyskuje się ją z rodzaju drzew należący do rodziny oliwkowatych. Zalicza się do niego około 35 gatunków drzew rosnących w strefie klimatu podzwrotnikowego i tropikalnego południowej Europy, Afryki, południowej Azji i Australii. Skóra pod jej działaniem staje się gładka, miękka i odświeżona. Zawarta w oliwie stosunkowo wysoka dawka witaminy F, chroni skórę przed nadmierną utratą wilgoci. Dzięki właściwościom przeciwrodnikowym jest naturalnym filtrem UV. Substancje aktywne: kwas oleinowy (kwas jednonienasycony) oraz kwasy palmitynowy, stearynowy i linolowy (kwasy wielonienasycone), polifenole, tokoferol oraz skwalen, związki fenolowe i witamina E.

 

OLEJ Z WIESIOŁKA DWULETNIEGO – Oenothera biennis

Jest stosowany jest w leczeniu wszelkiego typu podrażnień skóry, atopowym zapaleniu, egzemy, łuszczycy, świerzbiączce. Zawarty w nim kwas GLA (kwas gamma-linolenowy) przywraca zaburzoną równowagę fizjologiczną skóry, wzmacnia barierę lipidową naskórka, chroni skórę przed infekcjami, hamuje rozwój alergii i likwiduje stany zapalne. Wpływa również korzystnie na krążenie krwi, a więc i strukturę i wygląd skóry, która staje się bardziej elastyczna i uzyskuje ładniejszy koloryt. Jest jadalny.
Olej uzyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno nasion wiesiołka dwuletniego. To roślina o pięknych żółtych kwiatach. Substancje aktywne: nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT): alfa-linolowy, gamma-linolenowy, oleinowy, palmitynowy, stearynowy, behenowy; saponiny; polifenole; glikolipidy; witamina E.

 

OLEJ Z PESTEK ŚLIWKI – Prunus Domestica (Plum) Seed Oli

Nawilża i regeneruje uszkodzoną skórę, koi, łagodzi podrażnienia i stany zapalne, zmiękcza i wygładza. Odbudowuje płaszcz lipidowy skóry i chroni przed utratą wody. Obok zapachu naturalnego olejku z lawendy nadaje kremowi olejowemu migdałowo-marcepanowy, słodkawy zapach. Jest jadalny.
Olej jest pozyskiwany z nasion śliwki domowej Prunus domestica. Ma złoty kolor i piękny marcepanowo-migdałowy zapach. Substancje aktywne: kwas oleinowy, kwas linolowy, witamina E, witaminy B i beta-karoten.

OLEJ ZE SŁODKICH MIGDAŁÓW – Prunus Amygdalus Dulcis Oil 

znajduje się w https://sisibee.pl/produkt/balsam-nawilzajacy-do-ciala-180-ml/

Jest bardzo znany ze swoich dobroczynnych właściwości. Poprawia on cyrkulację krwi, działa przeciwstarzeniowo, nawilżająco. Olejku w czystej postaci mogą używać zarówno osoby dorosłe, jak i małe dzieci.

Jest surowcem wyjątkowo delikatnym, neutralnym, nie powoduje alergii, poleca się go w pielęgnacji niemowląt i dzieci. Przeciwdziała pojawieniu się rozstępów, dlatego jest szczególnie zalecany kobietom w ciąży, w trakcie i po kuracjach odchudzających. Olej ten łatwo wnika w skórę, ma bardzo wysokie zdolności jej nawilżania i wygładzania. Zmiękcza i odżywia skórę, rozprowadzony nie daje efektu ciężkości. Znakomicie pielęgnuje skórę wrażliwą, suchą i bardzo suchą (u ludzi w podeszłym wieku), przeciwdziała starzeniu się skóry.
Bardzo go cenię ponieważ z moich obserwacji wynika, że wspomaga leczenie egzemy, łuszczycy, AZS, a potwierdza to literatuta fachowa.

 

SKWALEN – Squalene

Znajduje się w https://sisibee.pl/produkt/balsam-nawilzajacy-do-ciala-180-ml/
https://sisibee.pl/produkt/odzywczo-ochronny-krem-olejowy-30-ml-nowa-receptura/, https://sisibee.pl/produkt/naturalny-krem-olejowy/, https://sisibee.pl/produkt/odzywczo-ochronny-krem-olejowy-110-ml-nowa-receptura/

Skwalan ma postać bezwonnej, bezbarwnej oleistej cieczy, rozpuszczalnej w tłuszczach. Szybko się wchłania, nie pozostawia uczucia tłustości i zaliczany jest do lekkich olei. Głównym źródłem skwalenu jest oliwa z oliwek, która zawiera go nawet do 0,7%. Działa również kojąco i przeciwzapalnie. Zalecany jest w pielęgnacji cer dojrzałych ze względu na uszczelnianie spoiwa międzykomórkowego skóry. Ponadto skwalan ma zdolność utrwalania zapachów oraz przyspiesza i wzmacnia transport składników aktywnych w głąb skóry. Z powodzeniem może być stosowany przez posiadaczki cer wrażliwych, tłustych i mieszanych.

PANTHENOL

Znajduje się w https://sisibee.pl/produkt/hipoalergiczny-krem-z-mocznikiem-10/
https://sisibee.pl/produkt/nawilzajacy-krem-z-mocznikiem-10-110-ml-2/

Panthenol jest prowitaminą B5. Bardzo łatwo wnika w głąb skóry. Przenika naskórek, gromadzi się w skórze właściwej i zmienia się w witaminę B5 czyli kwas pantotenowy. Jest doskonałym remedium na brak elastyczności skóry, podrażnienia, poparzenia posłoneczne, przesuszenie i odwodnienie skóry, łuszczenie się i pękanie, egzemę, świąd oraz Atopowe Zapalenie Skóry (AZS).

 

WOSK PSZCZELI – Cera Alba

Znajduje się w  https://sisibee.pl/produkt/hipoalergiczny-krem-z-mocznikiem-10/
https://sisibee.pl/produkt/nawilzajacy-krem-z-mocznikiem-10-110-ml-2/
https://sisibee.pl/produkt/dezodorant-naturalny-60-ml/
https://sisibee.pl/produkt/dezodorant-naturalny-30-ml/

Wykorzystywany jest przez przemysł farmaceutyczny do tworzenia maści i kremów przeznaczonych do zwalczania chorób przesuszonej skóry, nawilża i natłuszcza ją. Dzięki właściwościom antybiotycznym wspomaga gojenie się ran.
Wosk jest produkowany naturalnie przez pszczoły miodne. Pszczoły wydzielają go z gruczołu znajdującego się po bokach swoich ciał. Następnie zeskrobują go i żują, a na końcu umieszczają w plastrach miodu. W tym miejscu stopniowo twardnieje. Substancje aktywne: kwas palmitynowy, witamina A.

 

 WITAMINA E – Tocopherol*

W naszym naturalnym kremie olejowym użyliśmy Witaminy E  posiadającej certyfikat ekologiczny. Ma działanie przeciwzapalne, przyspiesza gojenie się ran. Wpływa efektywnie na regenerację skóry. Ponadto chroni przed wysuszeniem oraz osłabieniem elastyczności naskórka. Witamina E, wywierając działanie ochronne na lipidy błon komórkowych podwyższa zdolność wiązania wody przez skórę.
Zastosowana w naszym kremie olejowym jest jednocześnie idealną substancją zabezpieczającą ją przed jełczeniem i rozkładem.

 

EMULGATORY

Beautyderm K10

W naszym hipoalergicznym kremie zastosowaliśmy wysokiej klasy emulgator posiadający certyfikat EcoCert. Jest to produkt stworzony na bazie oliwy z oliwek, który może być wykorzystany do tworzenia wyjątkowo lekkich i delikatnych emulsji. Umożliwia tworzenie emulsji, które mimo dużej zawartości substancji oleistych, są bardzo przyjemne w dotyku i łatwo się rozsmarowują. Dzięki zawartości oliwy z oliwek wykazuje doskonałe działanie nawilżające. INCI: Cetearyl Glucoside, Sorbitan Olivate, Cetearyl Alcohol.

*składnik posiada certyfikat ekologiczny.

 

Glyceryl Stearate Citrate*

To naturalny emulgator, wielowartościowy alkohol estryfikowany z kwasu cytrynowego oraz roślinnego kwasu stearynowego.

*składnik posiada certyfikat ekologiczny.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Solagum AX ᵀᴹ*

To mieszanka naturalnych zagęstników – gumy arabskiej i ksantanowej. Zagęstniki są niezbędne w bardzo wielu preparatach kosmetycznych i nadają im odpowiednią gęstość i stabilność. Zastosowany w kremie preparat jest posiada certyfikat EcoCert. INCI: Acacia Senegal Gum (and) Xanthan Gum.

*składnik posiada certyfikat ekologiczny.

 

Sodium Benzoate 

Konserwant dopuszczony do stosowania w kosmetykach naturalnych. Hamuje rozwój grzybów. Jest polecany przez instytucje certyfikujące do konserwowania kosmetyków naturalnych i organicznych.

 
 

Produkty do pielęgnacji skóry si si bee wytwarzam z zachowaniem zasad dobrej praktyki produkcji. W si si bee dążę do etycznego, przyjaznego ludziom i środowisku podejścia do biznesu.

Numer konta bankowego do wpłat w Polsce: 
mBank 17 1140 2004 0000 3402 7658 1490

Nr konta do wpłat w walucie Euro:
mBank 07 1140 2004 0000 3912 1134 8697
Numer rachunku IBAN: PL07 1140 2004 0000 3912 1134 8697
Numer BIC: BREXPLPWMBK

Copyright © 2020 si si bee manufaktura. Wszystkie prawa zastrzeżone.

Ta witryna używa plików cookies. Kilknij aby dowiedzieć się więcej
Add to cart